Ohjeita

OtsonaattoriOtsoni tuhoaa kaikkia tunnettuja home- ja hiivasieniä sekä bakteereja ja viruksia. Otsoni on haitallinen yhdiste hengitettynä, mutta oikein käytettynä otsonointi on kuitenkin turvallista.
Otsonointia tarvitsevat tilat käsitellään tietyn ajan ja otsonoinnin aikana tiloissa ei saa oleskella. Otsonaattorin voi kuitenkin käydä sammuttamassa nopeasti ja avaamassa ikkunat. Kunnollisen tuuletuksen jälkeen tilat ovat taas käytettävissä. Tuuletus vähintään 3 h.

Otsonointiohjeita

Otsonoitavassa tilassa ei saa olla ihmisiä, eläimiä, kasveja, eikä elintarvikkeita, jotka eivät ole jääkaapissa tai tiiviissä pakkauksessa. Hajua imeneet tavarat, esim. tekstiilit ja kalusteet joissa verhoilua, kannattaa imuroida ja sijoittaa ilmavasti ennen otsonointia.
Kaappien ovet kannattaa jättää auki mikäli myös niissä esiintyy hajua. Otsonointi tuottaa parhaan mahdollisen tuloksen jos tila on suljettu ja ilmanvaihto vähäinen. Ilmanvaihtokone kannattaa sammuttaa.

Otsonointilaite on sijoitettava huonetiloissa vähintään 1,5 metrin korkeudelle koska otsoni on ilmaa raskaampaa ja laskeutuu alas, tuulettimilla voidaan tehostaa otsonin levittäytymistä.
Hajunpoistoon tarvittava aika riippuu tilan koosta ja materiaaleista sekä hajun aiheuttajasta ja pinttyneisyydestä.

Homeen, ummehtuneet ja eläinten hajun saa yleensä poistettua nopeasti noin 2 vrk, mutta esim. tulipalon aiheuttama savun haju, tupakan tai kalman haju vaativat pitemmän ja vahvemman käsittelyn noin 3 vrk. Normaali käsittelyaika huoneistoissa on 1 – 3 vuorokautta.
Remontoitavissa huoneistoissa tulisi hajun poisto tehdä siinä vaiheessa kun asunto on mahdollisimman tyhjä ja paljas, eli kun kaikki uusittavat materiaalit on poistettu ja huoneisto siivottu.

Uusia pintamateriaaleja ei kannata asentaa ennen käsittelyä, koska otsoni ei pääse vaikuttamaan tapetin tai maalin läpi yhtä tehokkaasti kuin paljaaseen pintaan.

Otsonointi heikentää nopeasti luonnonkumista sekä vinyylistä valmistettuja osia sekä saattaa vaalentaa joitakin materiaaleja.

Otsoni on vaarallista ihmisille ja kotieläimille.
Otsonoinnin aikana ei tilassa saa olla ihmisiä eikä kotieläimiä.
Otsonaattoria saa käyttää vain riittävästi asiaan perehtynyt henkilö.

Käyttökohteita ja ohjeelliset käyttöajat

Rakennuksissa, autoissa, asunnoissa, mökeillä, veneissä, asuntovaunuissa ym.

Laite päällä 12-24 h

 • Autot, asuntovaunut ja muut pienet tilat

Laite päällä 2 vrk

 • Ummehtuneet hajut
 • Pahojen ja häiritsevien hajujen poisto
 • Bakteerien ja virusten tuhoaminen
 • Kotieläinten hajut ja allergiset tekijät
 • Homeen haju ja poisto / tuhoaminen

Laite päällä 3-4 vrk

 • Tupakan haju
 • Kalman haju
 • Ulosteen/ virtsan hajut
 • Tulipalon ja savun hajut
 • Vesivahingon jälkivahinkojen torjunta (mahdollisten home- ja sieni kasvustojen tuhoaminen)

Käyttöolosuhteet

Käytä laitetta mahdollisimman kuivissa olosuhteissa. Käyttölämpötila 15-30 astetta.

Ilmankosteus alle 90%

Käyttö ympäristössä, jossa on palavia nesteitä, kemikaaleja tai on räjähdys- / palovaara on ehdottomasti kielletty.